Pieszczą podniebienie, dostarczają witamin i łagodzą tęsknotę za słońcem. Konfitury to zaklęta w słoiczku esencja lata, która poprawi nam nastrój w czasach chłodu i pobudzi inwencję do eksperymentów kulinarnych. Oto 7 konfitur owocowych, którymi warto osłodzić sobie jesień i zimę. Konfitury to zdrowa alternatywa dla przemysłowych produktów cukierniczych. Zaspokajają nasz głód słodkości, a jednocześnie dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów.
Przetwory owocowe to smaczna i zdrowa żywność
W ostatnich latach przetwory owocowe wracają do łask na fali mody na zdrową żywność. Niegdyś były domeną naszych babć, dziś chętnie sami bierzemy się za ich przygotowywanie – często wzbogacając klasyczne receptury o pomysłowe dodatki, np. czekoladę lub ksylitol, który w wielu przypadkach z powodzeniem może zastąpić cukier. Tego typu specjały znakomicie smakują jesienią i zimą, gdy osładzają nam ponure, zimne wieczory. Pobudzają też kulinarną wyobraźnię i zachęcają do komponowania ciekawych dań.
Konfitury mają wiele zastosowań kulinarnych
Konfitury sprawdzają się jako dodatek do kanapek, np. z twarożkiem lub serkiem śmietankowym, naleśników, niektórych kasz, np. kuskusu lub manny, budyniów, jogurtów, a nawet mięs i serów – najbardziej oczywisty przykład to oscypek z żurawiną. Trudno też nie wspomnieć o jednym z głównych zastosowań konfitur – stanowią one idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty! 7 najlepszych konfitur na zimę Po jakie przetwory owocowe warto sięgnąć podczas jesiennych i zimowych eksperymentów kulinarnych? Oto najlepsze konfitury na zimę!
Konfitura z truskawki
Na sezon truskawkowy wielu z nas czeka z utęsknieniem. Również dlatego, że to jeden z najpiękniejszych okresów w całym roku – obfitujący w słoneczną pogodę i gwarantujący wysyp świeżych owoców. Soczyste, krajowe truskawki biją na głowę blade, pozbawione smaku produkty z importu. Pałaszowane z bitą śmietaną lub w polewie czekoladowej gwarantują niebo w gębie. Niestety ze smakiem świeżych truskawek musimy się rozstawać na wiele miesięcy, aż do kolejnego sezonu – ale nie ma tego złego. Dobrze przyrządzone przetwory z truskawek z łatwością przypomną nam atmosferę wiosny nawet w środku zimy.
Konfitura z wiśni
Mimo dość krótkiego okresu dostępności wiśnie biją na głowę wiele innych owoców pod względem popularności. Mają szerokie zastosowanie w gastronomii i są spożywane pod różnymi postaciami. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków, naleśników, lodów czy jogurtów, a także jako „baza” do przyrządzania przetworów owocowych, kompotów, soków czy nalewek. Są kwaśniejsze niż podobne z wyglądu i w smaku czereśnie, dlatego stanowią idealny surowiec do konfitur. Warto sięgać po wiśnie również w tej postaci. Tym bardziej że dla wielu z nas babcina konfitura z wiśni jest jednym z ulubionych smaków dzieciństwa.
Konfitura z malin
Maliny, podobnie jak inne owoce leśne, to jedne z najzdrowszych darów natury. Zawierają liczne witaminy, m.in. C, A, B1, B2, cenne flawonoidy i kwasy organiczne, m.in. działające antynowotworowo antocyjany, a także mikroelementy, jak magnez czy stymulujący odporność cynk. W naszych ogródkach i lasach maliny pojawiają się w lipcu i utrzymują się aż do pierwszych przymrozków. Czasu jest więc sporo, aby się nimi nacieszyć, a nawet przygotować z nich przetwory. Warto, bo konfitury z malin to esencja owocowego smaku podlanego sporą dawką słońca!
Konfitura z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka to prawdziwa bomba zdrowotna. Ten niepozorny, niewielkich rozmiarów owoc jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, pobudzającej pracę układu odpornościowego. Ma również właściwości antybakteryjne i świetnie wpływa na wzrok. Czarna porzeczka nie należy do owoców chętnie spożywanych na surowo. Wszystko przez jej cierpki smak, który jednak da się zneutralizować dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu. Dlatego czarna porzeczka stanowi znakomity materiał na przetwory owocowe. Przygotowanie konfitur z czarnej porzeczki jest czasochłonne, ale to wysiłek, który się opłaca – pod względem kulinarnym i zdrowotnym. Jeśli w ostatnim sezonie nie udało nam się przygotować kilku słoiczków na zimę, warto zaopatrzyć się w porzeczkowe przetwory w sprawdzonym sklepie.
Konfitury ze śliwek
Śliwka to owoc późnego lata i jesieni. Występuje w ponad trzydziestu odmianach! Do najpopularniejszych należą węgierki, mirabelki i renklody. Śliwka to znakomity „materiał” kulinarny. Świetnie sprawdza się w połączeniu z naleśnikami i ciastami, a także niektórymi mięsami. Można z niej również przyrządzić pyszny kompot, a także wino czy nalewkę. Jednak śliwka to przede wszystkim doskonały surowiec na przetwory, takie jak powidła i konfitury. Do tego celu zaleca się wykorzystanie dojrzałych, a nawet przejrzewających, słodszych owoców. Śliwki zazwyczaj przyrządza się z niewielka ilością cukru, dawkowanego odpowiednio do stopnia kwaśności owoców.
Konfitura z pigwowca
Pigwowiec to jeden z najpóźniej owocujących krzewów, który daje „plon” dopiero w październiku i listopadzie. Dla wielu pigwa wciąż pozostaje „nieodkryta” – głównie dlatego, że ze względu na twardą konsystencję i cierpki smak nie spożywa się jej na surowo. Warto jednak zaprzyjaźnić się z tym owocem zarówno ze względu na jego walory kulinarne, jak i prozdrowotne. Pigwa to bogate źródło witaminy C i szeregu innych cennych związków, m.in. o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Przy odpowiedniej obróbce sporo tych właściwości udaje się zachować. Przetwory z pigwy stanowią pyszny i zdrowy dodatek do herbat, naleśników, omletów, placków i ciast.
Konfitura z żurawiny
Żurawina to szczególny owoc, który świetnie sprawdza się w połączeniu ze smakami wytrawnymi i daniami obiadowymi. Stanowi standardowy dodatek do góralskiego oscypka i wielu mięs. Świetnie sprawdza się m.in. w formie sosów do dziczyzny. Smakuje też znakomicie w zestawieniu z kiszoną kapustą i grzybami. Oczywiście można ją spożywać również jako dodatek do deserów. Żurawina daje nieprzebrane możliwości kulinarne, dlatego warto mieć ją na stanie, np. w formie konfitury. Warto wspomnieć, że ze względu na swoje właściwości antywirusowe żurawina stanowi świetne zabezpieczenie na sezon grypowy i przeziębieniowy.
POWIĄZANE POSTY
- Słodkie wspomnienie lata! 7 najlepszych konfitur na zimę
- 6 niedocenianych konfitur, które warto wprowadzić do jadłospisu
- Z czym jeść konfitury? Dania i napoje, z którymi przetwory owocowe smakują najlepiej
PRODUKTY Z ARTYKUŁU ZNAJDZIESZ W NASZYM SKLEPIE:
-
Konfitura z Borówki Amerykańskiej ~ 300 g ~16,28 zł
-
Konfitura z malin ~ 300 g ~16,80 zł
-
Konfitura z truskawki ~ 300 g ~15,23 zł