×
0

Z czym jeść konfitury? Dania i napoje, z którymi przetwory owocowe smakują najlepiej

Konfitury to świetny dodatek do wielu potraw. Pasują zarówno do posiłków na słodko, jak i na
słono. Oto dania i napoje, z którymi przetworzy owocowe smakują najlepiej.

Konfitury pozwalają przechować smak i wartości odżywcze owoców przez cały rok. Możemy je
przyrządzać samodzielnie lub sięgnąć po przetwory z dobrych źródeł, np. dostępne na lokalnych
placykach targowych czy w wyspecjalizowanych sklepach, również internetowych.
W ostatnim czasie konfiturowa oferta niepomiernie się rozrosła, a ilość dostępnych smaków może
przyprawić o zawrót głowy. Wśród nich są zarówno produkty z mniej znanych owoców, jak konfitura z
derenia, owoców, które niekoniecznie kojarzyły nam się z przetworami, jak konfitura z czerwonej
porzeczki czy konfitura z agrestu, jak i ciekawe połączenia składników, np. konfitury ze śliwek z
dodatkiem czekolady czy konfitura z pomarańczy z dodatkiem imbiru.
Nic dziwnego, że wobec takiej obfitości pojawia się pytanie: z czym takie konfitury będą smakować
najlepiej? Możliwości jest mnóstwo, konkretne rozwiązania trudno zliczyć, a „testy” warto
przeprowadzić samodzielnie, wychodząc od potraw – ale i napojów – które tradycyjnie najlepiej smakują
z konfiturami. Należą do nich zarówno dania spożywane na słodko, jak i na słono.

konfitura z czerwonej porzeczki
konfitura z czerwonej porzeczki

Naleśniki – idealnie łącza się z konfiturami

Naleśniki to danie szybkie i uniwersalne. Można je spożywać na śniadanie, obiad, deser lub kolację,
wykonywać z różnych rodzajów mąki i pałaszować z rozmaitymi składnikami. Naleśniki świetnie
smakują na słono, np. w połączeniu z serem i szpinakiem, a nawet mięsem. Zazwyczaj jednak kojarzą się
z potrawą deserową przyrządzaną na słodko. To klasyczna pozycja z menu punktów szybkiej gastronomii
i wielu jadłodajni. Niestety jakość oferowanego w nich nadzienia często pozostawia wiele do życzenia.
Standardowym dodatkiem jest smarowidło typu Eurocrem lub Nutella bądź niskiej jakości marmolada.
Przyrządzając naleśniki w domu mamy znacznie więcej możliwości. Za nadzienie może nam posłużyć np.
serek mascarpone czy rozpuszczona czekolada, a jako orzeźwiający dodatek świetnie sprawdzi się
konfitura owocowa z prawdziwego zdarzenia. Do naleśników znakomicie pasują m.in. konfitura z wiśni,
konfitura z truskawki, konfitura z pigwy czy konfitura z czarnej porzeczki. Jednak w gruncie rzeczy danie
będzie smakować z większością konfitur, szczególnie gdy umiejętnie połączymy je z innymi dodatkami.

Tosty z konfiturami – szybkie i lekkie śniadanie

Szybki i łatwy do przygotowania przysmak śniadaniowy. Podobnie jak naleśniki, tosty dobrze smakują
zarówno na słodko, jak i na słono. W obu przypadkach możliwości kompozycyjne są nieograniczone.
Tosty można łączyć z rozmaitymi dodatkami na takiej samej zasadzie, jak standardowe kanapki. W
odróżnieniu od tych ostatnich grzanki stanowią jednak znacznie lepszą bazę do słodkich śniadań.
Chrupkie, ciepłe, wypieczone – doskonale komponują się z orzeźwiającym smakiem konfitur
owocowych. Pyszną, choć bardziej czasochłonną alternatywą dla zwykłych tostów są tosty francuskie:
chleb, przed podsmażeniem, obtacza się w jajku rozbełtanym z mlekiem. Tak przygotowane tosty można
podawać np. z kozim serem i konfiturą z malin, konfiturą z czarnej porzeczki lub konfiturą z żurawiny.

POWIĄZANE POSTY: